Bebeklerde havale belirtileri ve acil durum müdahalesi eğitimi, söz konusu bebek yaşamı olması nedeniyle her çocuklu ailenin önceliği olmalıdır. Havale çok yüksek ateşe bağlı olarak beyin fonksiyonlarını etkileyen önemli bir durumdur. Beyin, elektrikle çalışan bir organdır. Kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine çevirebilme özelliğine sahip olan beyin hücrelerinde (Nöronlar) oluşan bu enerji dönüşümüyle, beyin, omuriliğe, kaslara ve diğer organlara sinyaller gönderir. Vücuttaki organlar, beyinden aldıkları sinyaller doğrultusunda işlev görürler. Bu mekanizmadaki olası bozukluklar, beyin ve organlar arasındaki etkileşimi bozar. Buna bağlı olarak, farklı dengesiz davranışlar meydana gelir. Havale, çok önemli bir sağlık sorunudur ve en belirgin semptomu aşırı yüksek ateştir. Özellikle ufak bebeklerde, havale belirtileri görüldüğünde, bebeğin acilen bir sağlık kuruluşuna götürülmesi gerekir. Ancak aile bu konuda eğitimliyse, ilkyardım müdahalesi evde yapılabilir. Durum ağırlaştığında bebeğin mutlaka hastane ortamında müşahede altına alınıp, tedavisi yapılmalıdır.
Bebeklerde Havale Belirtileri Nelerdir?
Bebek, yüksek ateşle beraber kontrolsüz davranışlar göstermeye başlar. Aile bireylerinin bu durum karşısında havalenin belirtileri arasında yer alan aşağıdaki durumlara dikkat etmesi gerekir.
Havale Esnasında Kas Kasılması Olur Mu?
Havale, ataklarında kas kasılmaları olabilir. Bazen vücudun bir tarafı bazen de birden fazla kısmında şiddetli kasılmalar görülebilir. Bu kasılmalar tonik/kronik (Kontrolsüz) kasılmalardır. Önemle üstünde durulması gerekir.
Havalenin Belirtileri İçinde Bilinç Kaybı Var Mıdır?
Havale geçiren kişi o anda olanları fark edemez. Tepki de vermez. Hareketleri ve davranışları bilinçli değildir.
Havalede Kontrolsüz Göz Hareketleri Olur Mu?
Gözleri belli bir noktaya takılı kalır, bazen gelişi güzel ve kontrolsüzce hareket eder. Gözlerinde kaymalar ve aşırı hızlı hareketler görülebilir.
Havalede Ağız köpürmesi Görülür mü?
Havale halindeyken, tükürüğün miktarının artmasına bağlı olarak hastanın ağzından köpüklerin çıktığı görülebilir.
Havalenin Fiziksel Belirtileri Var Mıdır?
Bu belirtilere ek olarak hastanın altını ıslattığı, dilini ısırdığı, ağzından tükürük akması gibi fiziksel belirtiler de görülebilir.
Havale Geçiren Hastaya İlk Yardım Nasıl Yapılır?
Havale geçiren hastaya yardımcı olmak, kendisine ve çevresine zarar vermesini önleyecek tedbirler almak gerekir.
Bebeklerde Havale Sebepleri Nelerdir?
Havaleyi oluşturan bazı önemli faktörler vardır. Nörolojik kökenli bir bozukluk olan havale nöbetleri, genellikle çok yüksek ateşle başlar. Diğer etmenlerse şöyledir;
Bu etkenler, havalenin oluşmasına ve atakların tekrarlamasına sebep olabilir. Tekrarlayan havale nöbetleri yaşayan hastalar, doktor gözetiminde olmalı ve rutin kontrollerini ihmal etmemelidir.
Havale Tedavisi Nasıl Yapılır?
Hastalık, beynin normal elektrik düzenini ciddi şekilde bozar. Tedavi de esas olan, atakların kontrol altına alınması ve tekrarının önlenmesidir. Tedavi edilmediği takdirde, kötü sonuçlar verebilir.
Havalenin Farklı Tedavi Yöntemleri Vardır
İlaç ve diyetle tedavi edilme olasılığı yanında beyin cerrahisi de uygulanabilir. Duruma göre, Vakus Sinir Simülasyonu ve Nörolojik Rehabilitasyon yöntemleri de uygulanan yöntemler arasında yer almaktadır.