Bağışıklık sistemini güçlendiren 10 süper gıda ile hastalıklara karşı direnç kazanıp yaşam kalitenizi yükseltebilirsiniz. Viral hastalıklara karşı vücudun savunma sistemini güçlendiren bu mucizevi besinler her bütçeye uygun ve ulaşılabilir gıdalardır. Pazarda, manavda, aktarda, marketlerde kolayca bulabileceğiniz gıdalarla daha sağlıklı ve zinde kalabilirsiniz. Bu besinlerden maksimum verim almak istiyorsanız mevsiminde, doğal ve organik olanları tercih etmenizde yarar var. Şimdi size vücudun mikroplara karşı savunma duvarını güçlendirecek 10 gıdadan bahsedelim.
1. Turunçgiller
Limon, greyfurt ve portakal ile arası iyi olmayan yoktur. Kış ayları viral hastalıkların daha çok görüldüğü ve yayılma hızının yüksek olduğu bir dönemdir. Turunçgillerde bulunan C vitamini bağışıklığı güçlendiren en önemli faktördür. Başta gribal olmak üzere birçok hastalığa karşı koruyuculuk sağlar. Günlük yeteri kadar C vitamini alımı ile hastalıklardan korunabilirsiniz.
2. Sarımsak
Antioksidan gıda denilince akla ilk sarımsak gelir. Yüzyıllardan beri sağlık ve şifa alanında sadece geleneksel tıbbın değil modern tıbbın da gözbebeğidir. Özellikle bakteriyel enfeksiyonlar için birebir etkiye sahiptir. Sarımsağı yemeklerde, cacıkta ve salatalarda ister pişmiş isterseniz de çiğ olarak tüketebilirsiniz.
3. Brokoli
Brokoli, Türk mutfağında yaygın kullanıma sahip olan bir ürün değildir. Daha çok davet sofralarında garnitür olarak kullanılıyor. Fakat ne kadar faydalı olduğu bilinse eminim daha çok tüketirsiniz. Öncelikle mineraller açısından zengin olduğunu belirtelim. Savunma sisteminin ihtiyaç duyduğu birçok mineral brokolide mevcut. Antioksidan özelliği de olan sebze A, E ve C vitaminleri açısından da günlük gereksinimi karşılayacak yeterliliğe sahiptir.
4. Ispanak
Yeşil yapraklı sebzeler kan değerlerini korumak açışından önemlidir. Demir içeriği yüksek olan ıspanak iyi bir antioksidandır. C vitamini turunçgillerde ki kadar olmasa da beslenme programlarında mutlaka yer almalıdır. Ispanaktan yeteri kadar faydalanabilmek için mevsiminde ve haftada iki kere tüketmeye özen gösterin. A vitamini içeren tüm gıdalar gibi ıspanak da az miktarda yağ ile pişirilerek tüketilmelidir.
5. Zencefil
Ağır kokusu ve kekremsi bir tadı olan zencefil bağışıklık sisteminin en yakın dostudur. İltihaplı doku ve hücrelerle mücadele yeteneği bilimsel olarak da kanıtlanmıştır. Vücut savunma bariyerini destekleyen, hazmı kolaylaştıran özel bir gıdadır. Yaş, kuru veya toz hiç fark etmeden yemeklerde ve çaylarda kullanabilirsiniz.
6. Zerdeçal
Zencefille birlikte anılsa da zerdeçalın kendine has bir aroması ve şifası vardır. Doğal etkili bir inflamatuardır. Enfeksiyonla sağlam bir mücadele yeteneği vardır. İltihap oluşumunu büyük oranda önler. Oluşan iltihaplanmanın da kısa sürede kurumasını sağlayarak bağışıklık sistemi elemanlarını destekler. Baharat olarak mutfaklarımızda yer alan bu gıda yemeklerin tadını değiştirmez. Bu yüzden her yemekte az miktarda da olsun kullanmakta yarar var.
7. Yoğurt
Canlı ve yararlı bakteri yani probiyotik içeren yoğurt, sofraların olmazsa olmazıdır. Kaliteli bir bağırsak ve vücut florası bağışık sistemini doğrudan güçlendirir. Bu dengeyi günlük taze süt ile mayalanmış ev yoğurdu tüketerek koruyabilirsiniz.
8. Yeşil Çay
Siyah çay varken yeşilin yüzüne sadece diyet yapanların ve sağlıklı beslenenlerin baktığını söylemek yanlış olmaz. İyi hasat edilmiş kaliteli bir yeşil çayın antioksidanlar açısından zengin bir içeriği vardır. Bağışıklığı kuvvetlendirmekle kalmaz hasarlı hücrelerin onarımını da destekler.
9. Kırmızı Biber
Son yıllarda yapılan çalışmalar kırmızı biberdeki C vitamini etkinliğinin turunçgillerden bile fazla olduğunu gösteriyor. Çiğ ya da pişmiş olarak tüketilen kırmızı biber kıymetli bir antioksidandır.
10. Badem Ceviz
Bağışıklık sisteminde E vitamini özel bir yere sahiptir. Sistemdeki elemanların onarımını sağlayan onları güçlendiren E vitamini badem ve ceviz gibi yağlı tohumlarda bolca bulunur.